"Kemény matrac legyen! Ezt javasolta az orvos."

Kemény matrac legyen? Az orvos javasolta.

Vannak, akik kemény matracot szeretnének vásárolni. Gyakori, hogy a doktor javasolja gerincproblémára (gerincsérülés, gerincsérv, hátfájás) a kemény matracot. Nézzük, igazat mond-e az orvos!

A kemény matrac ajánlásával az orvosnak az a célja, hogy a páciens gerince egyenes, vízszintes maradjon alvás közben, hogy a gerincprobléma ne súlyosbodjon. Az orvosnak bizonyos tekintetben igaza van, hiszen a kemény matracon a beteg teste tényleg egyenes marad, nem tud benyomódni a matracba. Van azonban, amire nem gondol az orvos.

Mire nem gondol az orvos, amikor kemény matracot ajánl?

Kemény matrac, puha matrac, optimális matracA doktor a kemény matraccal megvédi ugyan a páciens gerincét a gerincprobléma súlyosbodásától, azonban újabb egészségügyi problémákat okozhat vele. A kemény matracon ugyanis kevesebb érintkezési ponton oszlik el a testsúly. Így nyomáspontok alakulnak ki, ahol sokkal nagyobb az adott testrészre ható terhelés. Ezeken a pontokon az izmok, inak folyamatosan feszülnek alvás közben, nem tudnak pihenni. Valamint a vérkeringés sem folyamatos. És az agy sem tud pihenni rendesen, mert folyamatosan mozgatnia, forgatnia kell a testet, hogy mindenhol folyamatos legyen a vérkeringés és tudjon pihenni az összes izom.

Még rosszabb a helyzet, ha a páciens oldalt fekvő. Ebben az esetben az orvos eredeti célja sem teljesül a kemény matraccal, nem lesz egyenes, vízszintes a gerinc alvás közben (mint ahogy az ábra is mutatja).

Mik a tünetek, ha Önnek nem megfelelő a kemény matrac?

A kemény matracban ébredő ezeket tapasztalhatja reggel:

  • Fáj a háta, fájnak az izmai, mert a kevés nyomáspont miatt ezek a testrészek nem tudnak ellazulni, pihenni.
  • Zsibbadnak a testrészek (kar, váll, fenék, stb), mert a vérkeringés nem folyamatos a nem megfelelő testsúly eloszlás miatt.
  • Napról napra egyre fáradtabbnak érzi magát, mert az agy sem tud pihenni este, folyamatosan forgatnia kell a testet, hogy minden testrész el tudjon lazulni és a vérkeringés is megfelelő legyen.

Lássuk, hogy mit kellene ajánlania az orvosnak a kemény matracok helyett:

Milyen matracot ajánl a hozzáértő orvos?

A fenti szempontokat figyelembe véve egy hozzáértő orvos a következőket ajánlja:

  1. Kemény helyett Félkemény típusú matracok: ezek a matracok nem túl puhák, nem is túl kemények. Így a test megfelelő alátámasztása biztosított, ugyanakkor nem alakulnak ki nyomáspontok. Még oldalt fekve is kényelmes a matrac, illetve a gerinc is egyenes, vízszintes marad. Ezt figyelembe véve webáruházunk kínálatából ezt a két matracot javasoljuk:
    Siglo vákuum matrac Wools vákuum matrac
  2. Memory hab matracok: a Memory hab (vagy emlékezőhab, memóriahab) egy hőre és nyomásra formálódó anyag. Jelenleg ez a hab anyag veszi fel a legtökéletesebben a testformát, a legnagyobb felületen oszlik el a testsúly, ezáltal a legkisebb a terhelés, a nyomás a testre, a gerincre. Ha Ön gerincproblémával küzd, akkor pont ezek a szempontok a legfontosabbak, hogy a megfelelően kímélje a gerincét. Memory matracok közül kínálatunkból a következőket javasoljuk:
    Memory Bamboo vákuum matrac Memory Duet vákuum matrac

Hasznos volt a cikk?

Szóljon hozzá itt alul, valamint ossza meg Facebook-on, biztos ismerőseit is érdekli ez a téma.

Ha bármilyen gerincproblémája van és további kérdése lenne az alvással, megfelelő ággyal, matraccal kapcsolatban, keressen minket elérhetőségeink egyikén vagy itt az oldalon az Élő Chat ablakban.

Tartalomhoz tartozó címkék: Matrac-tanacs