Matrac tulajdonságok előnyei, hátrányai

Matrac tulajdonságok előnyei, hátrányai

Matrac vásárlás előtt nagy a kavarodás, a sok matrac tulajdonság teljesen összekeveredik a fejünkben. Összeállítottuk a legfőbb matrac tulajdonságokat és segítünk a döntésben, hogy melyik fontos és melyik nem.

 • Téli-nyári (gyapjú-pamut) oldal: régebben igen fontos matrac tulajdonság volt, manapság már kevésbé. Ha minimum 16 cm vastag habmatracot vásárol, az kellően fog hőszigetelni télen, a jobb minőségű matrachuzatok pedig többnyire hő- és nedvességelvezetők (nyáron). Rugós matracok esetén azonban továbbra is fontos ez a tulajdonság, mert üreges a belsejük.
 • Kívülről gyapjús huzat: Ugyanaz vonatkozik erre is, mint amit a téli-nyári oldalnál leírtunk. Itt azonban közvetlenül érintkezünk a gyapjúval. Erre az figyeljen jobban, aki allergiás rá.
 • Lehúzható huzat: igen fontos tulajdonság a következők figyelembevételével: a dupla matracok egyben lévő huzata többnyire nem fér be a hagyományos mosógépekbe, csak patyolatban tudják tisztítani ezeket. Valamint ha levesszük a huzatot, megváltozhat kissé a matrac kényelme arra a pár napra. Érdemesebb matracvédőt vásárolni a matrachoz és azt tisztítani.
 • Aloe Vera huzat: bőrnyugtató, bőrápoló hatású. Azonban csak addig, míg bent marad a huzatban. Ez ugyanis többnyire idővel eltűnik a huzatból, mosható huzatok esetén kimosódik. Jó tulajdonság tehát, de csak egy ideig.
 • Bambusz huzat: kellemes tapintású, kitűnő hő- és nedvességelvezető, strapabíró. Ezeket a tulajdonságokat a matrachuzat nem veszti el (szemben az Aloe Vera huzattal), úgyhogy ezt javasoljuk.
 • Coolmax huzat: kitűnő hő- és nedvességelvezető. Érdemes választani, de már más matrac huzatok is tudják ezt (pl. bambusz huzat).
 • Antibakteriális: nem tudnak megtelepedni baktériumok a matracban. Egyrészt már minden matrachuzatot kezelnek ilyen anyaggal, másrészt pedig hosszútávon ez nem igaz. Az antibakteriális tulajdonságot hosszútávon inkább matracvédővel (és annak folyamatos tisztításával) oldjuk meg.
 • Antiallergén: Allergiát okozó allergének nem tudnak megtelepedni a matracban. Már szinte minden matrachuzatot kezelnek ilyen anyaggal. Hosszútávon ez a hatás gyengül, úgyhogy inkább antiallergén matracvédőt érdemes vásárolniuk az allergiásoknak.
 • Memory hab réteg: jelenleg az egyik legfontosabb matrac tulajdonság, ugyanis a Memory hab réteg tartja legtökéletesebben a testünket. Az ideális Memory hab réteg vastagság 2 és 8 cm között van. Ezalatt pénzkidobás, efölött nehéz benne a mozgás és az alsóbb rétegek már nem is játszanak szerepet a gerinckímélésben.
 • Többzónás (3, 5 vagy 7 zónás) matrac: a matrac eltérő alátámasztást biztosít a fejnek, gerincnek, deréknak. A 7 zóna a legkifinomultabb. Napjainkban azonban már többnyire nincsenek ilyen többzónás matracok. A Memory hab ugyanis minden testrészt a neki megfelelő módon támaszt alá.
 • Formakövetés: Az a jó matrac, amelyik megfelelően követi (alátámasztja) a testet. Ez azért fontos, mert így az összes izmunkat megtámasztja a matrac, vagyis alvás közben nem feszülnek, hanem pihennek. A rugós matracok nem követik tökéletesen a testformát. Ez abból adódik, hogy a bonell rugó testtel érintkező felülete egy kb. 6 cm-es kör alak. Ha ekkora karikákkal próbáljuk testünk minden egyes domború, homorú alakját követni, az sosem lesz tökéletes. Ezért szoktak a gyártók a rugótestre párnázó rétegeket rakni. Ennél sokkal tökéletesebb megoldást adnak a hab matracok (hideghab, Watercell, Eliocell, Memory), melyek testünk formáját tökéletesen tudják követni. Ezért javaslatunk az, hogy habmatracot válasszon.
 • Alátámasztás: Testünk nem mindenhol egyforma súlyú. A középső, derékrésznél van a tömegközéppontunk. Itt mindenképpen jobban alá kell támasztani a testet, nehogy alvás közben itt behajoljon a matrac, mert akkor nem lesz egyenes a test, gerincbántalmak léphetnek fel. Arra is ügyelni kell, hogy ne legyen túl kemény a fekvőfelület, mert az elnyomná a vérkeringést, az izmokat és az idegeket. A megfelelő alátámasztást 3-féleképpen lehet elérni:
  1, A matrac mindenhol kemény (de nem túl kemény, úgynevezett félkemény). Így mindenhol ugyanúgy tart.
  2, A matrac középen kemény, fejnél-lábnál pedig puhább (úgynevezett 3 zónás vagy több zónás matrac). Így középen megfelelő az alátámasztás és oldalfekvésnél sem kényelmetlen.
  3, A matrac Memory habos. A Memory hab, vagy emlékezőhab ugyanis folyamatosan idomul testünkhöz, így minden testrészünket neki megfelelően támasztja alá.
 • Tartósság: Ha egy matrac nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik, az még kevés. E jó tulajdonságoknak hosszútávon is meg kell maradniuk. Csak tartós matracot érdemes választani, így gerincünket és pénztárcánkat is kíméljük. A vákuummatracok ilyen szempontból jobbak, ugyanis a matracokat az eredeti méretük akár 10%-ára préselik össze több tonnával, majd összehengergetik őket. Ezt az igénybevételt csak speciálisan formatartónak tervezett anyagok bírják ki. A Vákuum Matrac Webáruházban ezért árusítunk csak ilyen matracokat. Ezek strapabíró, tartós matracok, melyeket nyugodt szívvel megrendelhet.

Mivel szinte minden új matractulajdonságot hamar bevezet minden ismert matrac gyártó, ezért kizárt, hogy egy matrac tulajdonságot csak egyetlen gyártónál fog megtalálni. Legfeljebb az elnevezésük más. Ne fizessen extra felárat ismeretlen matrac tulajdonságok miatt.

Tartalomhoz tartozó címkék: Matrac-tanacs